Obliczyć (Liczby zespolone)
enkel: Oblicz (wynik pozostaw w postaci algebraicznej)
Poproszę o sprawdzenie tego przykładu i o dokonczenie
rozbijam sobie na 2 zespolone liczby
z
1 = 1 +
√3i
|z
1| = 2
| | π | |
kąt wychodzi 60stopni −−> |
|
|
| | 3 | |
czyli z
120 = 2{20}(cos20
π3 + i*sin20
π3) = 2
20(−cos
π3 + i*sin
π3)
z
2 = −2 + 2i, |z
2| = 2
√2
czyli z
2{20} = (2
√2)
20(cos20
3π4 + i*sin20
3π4 = (2
√2)
20(cosπ + i*sinπ)
| | z1 | | 220(−cosπ3+i*sinπ3) | |
czyli |
| = |
| =
|
| | z2 | | (2√2)20(cosπ + i*sinπ) | |
I teraz moja prosba czy wszystko jest do tego momentu dobrze? jesli tak to czy moglby ktos go
dokonczyc bo mi jakis dziwny wynik wychodzi z tego
8 lut 22:28
enkel: zamieniam z trygonometrycznej na algebraiczna i wychodzi mi :
| | −12 + √3i2 | |
= |
| ale nie jestem wlasnie pewien czy dobrze to jest |
| | −1024 | |
8 lut 22:30
8 lut 22:33
enkel: pod pierwiastkiem jest sama 3, czyli wychodzi na to ze dobrze zrobilem?
8 lut 22:35
Krzysiek: tak
8 lut 22:38
enkel: dzieki za pomoc : )
8 lut 22:43