dla jakiej p spelniony jest warunek
rzerz: oblicz dla jakiej p spelniony jest warunek : funkcja y=px−4 przyjmuje wartosci mniejsze
od wartosci funkcji y=−3x+p+3
oraz
funkcja y= (2−p)x+3 przyjmuje wartosci dodatnie dla x<−7
nie wiem jak to robic jak jest to ' wieksze' albo 'mniejsze' przy x...
31 mar 22:57
Basia:
(2)
aby warunki zadania były spełnione funkcja
y = (2−p)x + 3
musi mieć miejsce zerowe dla x
0 = −7
ponadto 2−p >0 ⇔ 2 > p ⇔ p < 2
0 = (2−p)*(−7) + 3
0 = −14 + 7p + 3
0 = −11 + 7p
7p = 11
czyli warunki zadania są spełnione
31 mar 23:33
Basia:
px − 4 < −3x + p +3
px + 3x < p + 3 + 4
(p+3)x < p + 7
ta nierówność ma być prawdziwa dla każdego x∈R a to jest możliwe ⇔ p+3 = 0 ⇔ p = −3
wtedy
0*x < −3 + 7
0 < 4
prawda, czyli warunki zadania są spełnione dla p=−3
31 mar 23:37