przeciwdziedzina
kate: Hej

Wiecie jak obliczyć z tego przeciwdziedzinę?
y=x
3x
8 lut 22:02
kate: Bardzo proszę o pomoc. Normalnie umiem obliczać przeciwdziedzinę, ale w przykładzie to nie mam
zielonego pojęcia jak to zrobić
8 lut 22:09
kate: Nikt nie pomoze?
9 lut 10:14
Trivial:
D
y = (0, +
∞).
y' = 3x
3x(lnx+1).
| | 1 | |
y' > 0 ⇔ lnx > −1, zatem x > |
| . |
| | e | |
| | 1 | | 1 | |
Funkcja maleje w (0, |
| ) i rośnie w ( |
| , +∞). Zatem najmniejszą możliwą wartością |
| | e | | e | |
jest
| | 1 | | 1 | |
y( |
| ) = |
| = e−3/e. |
| | e | | e3/e | |
Z oczywistych przyczyn funkcja nie jest ograniczona od góry, a skoro jest ciągła to
przeciwdziedziną jest zbiór:
(e
−3/e, +
∞).
9 lut 12:12
kate: Dzięki wielkie

Twoja pomoc bardzo mi pomogła
9 lut 16:32