dzielenie wielomianów
julia: p3+10p2+7p+3>0 przez ile (p−x) powinnam dzielić ten wielomian i dlaczego?
8 lut 21:53
1234: Z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych, należy ich szukać z podzielników wyrazu wolnego,
czyli:
3, −3, 1, −3
dla p=3: na pewno nie będzie równy 0
dla p=−3: −27+90−21+3<>0, czyli '−3' też nie
dla p=1: podobnie jak '3'
dla p=−1: −1+10−7+3<>0
Wychodzi na to, że wielomian nie ma żadnych miejsc zerowych, czyli nei przecina nigdzie osi oX
a zatem zawsze jest większy od 0. p3+10p2+7p+3>0 <=> p∊R
8 lut 22:15
kret:
Ten wielomian ma miejsce zerowe
8 lut 22:18
Antosia: jakie
8 lut 22:28
zzzz: Krecie, to może podaj miejsce zerowe

Bo twierdzenie wyraźnie mówi, że jeśli wśród
podzielników wyrazów nie znajduje się liczba, dla której wartość danego wielomianu jest równa
0, to ten wielomian nie posiada rozwiązań, czyli miejsc zerowych.
8 lut 22:42
Zak z rasy joonów : jedno rzeczywiste i dwa zespolone :
rzeczywiste :
| | 10 | | 1 | |
p1 = − |
| − |
| (3√0,5(−1451 + 9√1645) + 3√0,5(−1451 − 9√1645) |
| | 3 | | 3 | |
8 lut 22:43
Zak z rasy joonów : a zespolonych mi się nie chce.
8 lut 22:43
Zak z rasy joonów : co do wielomianów.
Wielomian stopnia nieparzystego posiada przynajmniej jedno rozwiązanie lubo o parzysta liczbę
więcej maksymalnie do jego stopnia.
8 lut 22:44
Zak z rasy joonów : | | 1 | |
+ zamiast − przed |
| powinien być |
| | 3 | |
8 lut 22:46
kret:
8 lut 22:49