Funkcja wykładnicza- równanie i nierównośći wykładnicze
V.Abel: Proszę o narysowanie i wytlumaczenie zbiorów na płaszczyźnie:
A={(x,y)∊R2 : 2|x|≤16 i 3|y−1|≤9}
B={(x,y)∊R2 : 2|x| + |y|≤8}
8 lut 21:36
WTF:

2
|x| ≤ 2
4 => |x| ≤ 4 i 3
|y−1| ≤ 3
2 => |y−1| ≤ 2
A={(x, y)∊R
2: |x| ≤ 4 i |y−1| ≤ 2
A={(x, y)∊R
2: x ≤ 4 ⋀ x ≥ −4i y ≤ 3 ⋀ y ≥ −1
Drugi przykład zrób podobniem tylko tutaj musisz na przedziałach, czyli
x≥0 i y≥0 V x≤0 i y≤0 V x≥0 i y≤0 V x≤0 i y≥0
8 lut 22:33
pigor: dla zbioru A :
2
|x|≤16 i 3
|{y−1|}≤9 ⇔ 2
|x|≤ 2
4 i 3
|y−1|≤ 3
2 ⇔ |x|≤ 4 i |y−1|≤ 2 ⇔
−4 ≤ x ≤ 4 i −2 ≤ y−1 ≤ 2 /+1 ⇔
−4 ≤ x ≤ 4 i −1 ≤ y ≤ 3− szukany zbiór punktów
(x,y) wewnątrz i na brzegu takiego prostokąta płaszczyzny R
2
dla zbioru B
analogicznie, to zbiór punktów opisanych nierównością :
|x|+|y|≤ 3 − wnętrze ograniczone rombem wraz z nim o środku w (0,0) i wierzchołkach
w (−3,0) , (0,3) , (3,0) , (0,−3) . ...
8 lut 22:38