Zadanko :D
ewelka: Hej jak wyznaczyć z tego dziedzinę ?
8 lut 21:28
Problematyczny: nie można dzielić przez 0, więc pierwszy mianownik musi byc ≠ 0,
więc rozwiązujesz rownanie x2 + 6x + 9 ≠ 0
pod pierwiastkiem nie może stać liczba ujemna, do tego nie można dzielić przez zero,
więc liczba pod pierwiastkiem w drugim mianowniku musi byc > 0, czyli 2 − x > 0
uwzględniasz oba warunki i ustalasz przedział
8 lut 21:32
ewelka: Aha no a jak to wyliczyć x2+6x+9≠0?
8 lut 21:34
kebot: delta
8 lut 21:35
Problematyczny: liczysz Δ = b2 − 4ac = 62 − 4 * 9 = 0
Δ =0, więc x = −b/2a = −6/2 = −3
8 lut 21:36
Aga1: (x+3)2≠0
x≠−3
8 lut 21:36
krystek: @problematyczny
8 lut 21:39
Problematyczny: no dobra, "mały" fail z mojej strony
8 lut 21:41
krystek: Zdarza sie wyłączyć myślenie!
8 lut 21:46
Problematyczny: mi sie to niestety zdarza bardzo czesto, zazwyczaj przy robieniu zadan
8 lut 21:48
krystek: Musisz zawsze zadać sobie pytanie co mam wykazać, co mam obliczyć!
8 lut 21:50
krystek: Do Twojego poprzediego
f↗⇔f'>0
f↘⇔f'<0 i koniec
8 lut 21:54
Problematyczny: Dzięki, już sobie poradziłem z pomocą innych

Niestety nie pomyślałem na początku nawet o pochodnej, ahh to wyłączanie myślenia...
8 lut 21:57