Wyznacz przedziały, w których funkcja
Problematyczny: Wyznacz przedziały, w których funkcja f(x) = 4x(x −1)2 jest malejąca.
Proszę o pomoc, z góry dzięki!
8 lut 21:11
Bizon:
... miejsca zerowe ...wykres ... przedziały ... −

do boju

!
8 lut 21:18
niuans: ale po co miejsca zerowe i wykres? przecież tu ma być tylko kiedy malejąca
8 lut 21:25
niuans: f(x)=4x(x2−2x+1)=4x3−8x2+4x
D: x∊R
f'(x)=12x2−8x+4
f'(x)<0 ⇒12x2−8x+4<0 /:4
3x2−2x+1<0
Δ=4−4*3*1=−8
Δ<0 i y<0 więc funkcja maleje dla x∊(−∞, +∞)
8 lut 21:25
Bizon: można i tak ...
ale popraw błąd w liczeniu pochodnej −
8 lut 21:29
a:
błąd w pochodnej,−16x
8 lut 21:30
niuans: więc Δ jest inna , no i przedziały inne
8 lut 21:32
Problematyczny: hmm, wiec Δ = 2 x
1 = 1/3, x
2 = 1 i co dalej?
8 lut 21:40
a:
funkcja jest malejąca, jeżeli pochodna jest ujemna
8 lut 21:42
Problematyczny: czyli funkcja jest malejaca w przedziale (1/3;1), tak?
8 lut 21:44
a:
tak
8 lut 21:45
Problematyczny: dzieki wielkie za pomoc, obawiam sie ze bede mial dzis problem jeszcze z kilkoma zadankami
8 lut 21:47