Zadanie.
emka: Proszę o rozwiązanie, podpowiedź, samą odpowiedź..
Proszę znaleźć największą możliwą objętość prostopadłościennego basenu (otwartego zbiornika),
którego dwie przeciwległe ściany są kwadratowe i który da się wykafelkować płytkami o łącznej
powierzchni 81m2.
8 lut 20:52
krystek:

Wyznacz V w zależności od a lub b.
Wylorzystaj powierzchnię zapisz poprawię!
8 lut 21:03
emka: P= 2a
2 + 3ab
81= 2a
2 + 3ab
V= a
2b i minus ta 'pokrywka' tylko nie wiem jak to zapisać
8 lut 21:08
krystek: Pokrywki nie masz !
8 lut 21:19
krystek: Tylko czy dno tez jest wykafelkowane , brak precyzji w treści!
8 lut 21:21
emka: ale wzór na objętość jest na całą bryłę a bez pokrywki jak je zapisać?
Dno pewnie jest wykafelkowane
8 lut 21:22
krystek: | | ... | |
V(ab)=a2b ⇒V(a)=a2* |
| |
| | .. | |
8 lut 21:22
krystek: Tak jak zapisałaś mylisz powierznię .z objętością .Pokrywkę ma powierzchnia całkowita!
A to zad ze studiów czy Lo? Bo chodzi o liczenie
8 lut 21:24
emka: studia
8 lut 21:25
krystek: To liczysz pochodna i, miejsca zerowe i znak pochodnej.Na poziomie LO byłyby tylko ściany.
Powodzenia!
8 lut 21:27
emka: okey, dzięki
wyszło mi a=4,5
8 lut 21:42
krystek: To super !
8 lut 21:45
emka: dobrze?
8 lut 21:47
krystek: Ja nie przeliczam, lenia mam −nie musze, daję wskazówki!
8 lut 21:49
emka: A no racja
8 lut 21:56