Planimetria
Phill: W trójkącie prostokątnym ABC poprowadzono symetralna przeciwprostokątnej AB. Symetralna
ta podzieliła bok AC na dwa odcinki |AM|= 6 cm i |MC|= 2 cm. Oblicz obwód i pole
trójkąta ABC.
31 mar 22:28
Basia: Pomagam
31 mar 23:08
Basia: Oznaczmy punkt przecięcia symetralnej z przeciwprostokątną przez N.
AC = AM + MC = 8
Tr.ANM ~ tr.ACB
AB
2 = 8*12 = 96 = 16*6
AB =
√16*6=4
√6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z tw.Pitagorasa
AC
2 + BC
2 = AB
2
8
2 + BC
2 = 96
BC
2 = 96 −64 = 32 = 16*2
BC =
√16*2 = 4
√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
policz pole i obwód
31 mar 23:15
Phill: dziekuję za pomoc ; )
31 mar 23:19