macierze w bazach kanonicznych
tola: 1 Macierz odwzorowania liniowego R2→R3 w obu przestrzeni ma postać
|1 −1|
|0 1 |
|2 −3|
Obliczyć wartość tego odwzorowania na wektorze (−1,2)
2 Macierz odwzorowania R2→R3 w bazie kanonicznej przestrzeni R2 ma postać (1,−1,0) (0,1,1)
(1,0,−1) przestrzeni R3 ma postać
|−1,0|
|2 1|
|0 3 |
Obliczyć wartość T(−1,1)
Proszę o pomoc w tych zadaniach , bardzo dziękuję za każdą radę czy rozwiązanie, bo nie wiem
jak zrobić.
8 lut 20:41
Krzysiek: (−1,2) w bazie kanonicznej ma współrzędne: [−1,2]
|1 −1| |−3|
|0 1| * |−1| = |2|
|2 −3| |2 | |−5|
wektor: [−3,2,−5] o współrzędnych w bazie kanonicznej
więc wartość tego odwzorowania to: (−3,2,5)
2) niestety nie rozumiem o co chodzi Tobie z tymi przestrzeniami...
8 lut 21:10
tola: Pierwsze rozumiem pomnożyłeś, nie powinno być −8 a nie −5?
Ja nie wiem o co chodzi tak piszę , że w R2 to te wektory , a R3 macierz i mam obliczyć dla
T(−1,1) ale jak zrobić?
8 lut 21:17
tola: w 2 jest jeszcze T:R2→R3 może to coś pomoże wie ktoś ? dziękuję Krzysiek za pomoc wielkie
dzięki.
8 lut 21:27
Krzysiek: 1) tak −8 powinno być
2) po prostu nie rozumiem: " w bazie kanonicznej przestrzeni R2 ma postać (1,−1,0) (0,1,1)
(1,0,−1) przestrzeni R3 ma postać"
czy te wektory: B= {v1 =(1,−1,0) ,v2 =(0,1,1) ,v3 =(1,0,−1)} są bazą ?
i macierz tego odwzorowania jest w bazie kanonicznej i bazie B ?
jeżeli tak, to (−1,1) =[−1,1] w bazie kanonicznej
wymnażasz tak jak ja to zrobiłem w 1)
otrzymamy wektor np. [x,y,z] w bazie B
więc T(−1,1)=xv1 +yv2 +zc3
8 lut 21:34
tola: Wymnożyłam macierz mam (1,−1,3)
1(1,−1,0)+(−1)*(0,1,1)+3*(1,0−1) ?
Mam wynik , że to (4,−2,−4) w książce.
8 lut 21:41
Krzysiek: no i tyle wychodzi...
1(1,−1,0)+(−1)*(0,1,1)+3*(1,0−1) =(1,−1,0)+(0,−1,−1) +(3,0,−3) =(4,−2,−4)
8 lut 21:42
tola: Tak super rozumiem , bardzo bardzo bardzo Ci dziękuję, jesteś wielki
8 lut 21:47