kola:

prosze o wytlumaczenie mi jak zrobic to zadanie

Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie symetryczną kostką sześcienną, której siatkę
przedstawia rysunek. Oblicz prawdopodobieństwo a. zdarzenia A, że uzyskano w obu rzutach ten
sam wynik b. zdarzenia B, że uzyskany iloczyn oczek jest liczbą parzystą .
8 lut 20:35
kas: na kostce może wypaść 1 zprawdopodobieństwem 4/6 i 2 z prawd. 2/6
A musi wypaść 11 lub 22
P(A)=4/6 * 4/6 + 2/6*2/6=20/36=5/9
B musi wypaść 12 lub21 lub 22
p(B)=2/6 *4/6 + 4/6 *2/6 + 2/6*2/6=20/36=5/9
8 lut 20:40
8 lut 20:45
Aga1:
8 lut 21:29