wielomiany
Paula: POMOCY



Zapisz podane wielomiany w postaci iloczynowej
a)W(x)=2x
3+3x
2−4x−6
b)x
3+2x
2−x−2
8 lut 20:16
Kleks: 2x3+3x2−4x−6=2x3−4x+3x2−6=2x(x2−2)+3(x2−2)=(2x+3)(x2−2)
x3+2x2−x−2=x3−x+2x2−2=x(x2−1)+2(x2−1)=(x+2)(x2−1)
8 lut 20:20
Paula: można zmieniac tak kolejnosc zeby grupowanie wyszlo?
8 lut 20:24
Paula: można zmieniac tak kolejnosc zeby grupowanie wyszlo?
8 lut 20:25
Kleks: o to w tym wszystkim chodzi
8 lut 20:28
kas: można bez zmieniania kolejności też wyjdzie
można też jeszcze rozłożyć dalej (x2−2)=(x−√2)(x+√2)
8 lut 20:29
Kleks: (x2−1)=(x+1)(x−1)
to też
przeocyzłem
8 lut 20:30
Paula: oki dzieki
8 lut 20:32
Paula: a tu poradzisz mi
5x3−2x2+10x−4
8 lut 20:36
Kleks: 5x3+10x−2x2−4=5x(x2+2)−2(x2+2)=(5x−2)(x2+2)
8 lut 20:39
ALIEN: dzieki
8 lut 20:41