jak to zrobić??
micho: Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa prawidłowego:
a) trójkątnego o krawędzi podstawy 3,5cm i wysokości 5cm.
b) sześciokątnego, w którym krawędź podstawy ma 2cm, a wysokość jest 7 razy dłuższa.
31 mar 22:25
Juras: pomagam
31 mar 22:30
Juras: w a)
a=3,5 cm
H=5cm
b)
a=2
H=14
Pc=3*a
2√3+6ah
Tylko podstaw i będzie ok.
31 mar 22:35
micho: dzięki bardzo

ale wzór na objętość w podpunkcie a) nie jest chyba poprawny bo jest to
wzór na pole trójkąta równobocznego czyli podstawy
31 mar 22:40
micho: domyślam się że miało byc tam jeszcze razy H
31 mar 22:41
Juras: we wzorze na bojętosc na końcu powinno byc *h nic sie nie zmnia,tylko dopisz razy h i
bedzie ok.
31 mar 22:42
micho: ok WIELKIE DZIĘKI
31 mar 22:44
micho: mam jeszcze jedno pytanie: jak w liczniku mam 12,25
√3 a w mianowniku 4 i chcem to
skrócic przez to 4 to wystarczy że skróce 12 przez 4 a te 0,25 moge zostawić w spokoju
31 mar 22:49
Sabcio: mi się wydaje że raczej nie można,zresztą nie wiem.
31 mar 22:51
Juras: chyba musisz i te ,25 tez dzielic.
31 mar 22:53