Układy równań , zadania tekstowe
Patrycja94: Witam , mam problem z rowiązaniem zadań za pomocą równań. Czy mógłby ktoś rozwiązać kilka z
nich? Resztę na podstawie rozwiązanych będe probowała nauczyć się sama.
Zad 1
Suma liczby dwucyfrowej i liczby powstałej z przestawienia jej cyfr wynosi 121. Róznica tych
liczb jest równa 27. Jaka to liczba.
Zad 2
Dwóch robotników , pracując razem wykonałoby pewną prace w ciągu 12 dni . Ponieważ jeden
robotnik po 8 dniach wspólnej pracy zachorował , drugi robotnik pracując sam potrzebował
jeszcze dodatkowo 5 dni do wykonczenia pracy. W ciagu ilu dni kazdy z nich mógłby wykonać tą
prace pracując sam.
Zad 3
Ile litrów solanki 50% nalezy dolać do 10 litrów solanki 10% aby otrzymać solanke 20%
Zadania z wykorzystaniem układu równań
Z góry dziękuje
8 lut 20:11
Tragos: liczba dwucyfrowa: 10x + y
x − liczba dziesiątek
y − liczba jedności
liczba przestawiona: 10y + x
{ 10x + y + 10y + x = 121
{ 10x + y − 10y − x = 27
{ 11x + 11y = 121
{ 9x − 9y = 27
{ x + y = 11
{ x − y = 3
2x = 14
x = 7
y = 4
ta liczba to 74
8 lut 20:23
Tragos: sorry, tam powinno być

x − cyfra dziesiątek
y − cyfra jedności
8 lut 20:31
Patrycja94: Dzięki bardzo , może jakieś jeszcze zadanie bo niewiem
8 lut 21:12
a:
x−ilość solanki 50%
0,5x+0,1*10=0,2*(x+10)
8 lut 21:17
Patrycja94: @UP
Nie wiem dlaczego , ale przy Twoich wyliczeniach wychodzi mi liczba w okresie , czyli jest cos
nie tak albo ja cos zle robie
8 lut 21:57
a:
313
8 lut 22:01
Patrycja94: Tak , to samo mi wychodzi . Mam nadzieje zę wyliczenia są poprawne
8 lut 22:19