pomocy
iga: Punkty A=(−2,6), B=(−1,−1), C=(3,1) są trzema kolejnymi wierzcholkami równoległoboku.
a) wyznacz współrzędne wierzchołka D
B) napisz równanie symetralnej boku AB
c) oblicz obwód L równolegloboku ABCD
8 lut 20:09
a:
a) można skorzystać z równości wektorów :wekt.BC=wekt.AD
lub
wyznaczyć środek przekątnej AC, który jest również środkiem przekątnej BD
8 lut 20:29
No_ja: Środek AB (−2−1/2, −1+6/2)= (3/2,5/2)
y=ax+b
−1=−1a+b
6=−2a+b(odejmujemy stronami)
−7=a
−1=−1*(−7)+b
7b=−1 /:7
b=−1/7
a2=1/7
y=1/7x + 1/7
8 lut 20:34
No_ja: tamto źle, tylko a2 z tamtego jest nam potrzebne
5/2=3/2a+b
5/2=3/2 * 1/7 +b
5/2=3/14+b / *2
5=3/7 +2b
32/7=2b | :2
b=9i 1/7
y=1/7x+ 9i1/7
8 lut 20:38