ekstremum
wojtek: Zbadać monotonicznosć i wyznaczyć ekstremum
| | x | | x' * (lnx)−(lnx)' * x | | lnx−1 | |
f'(x)= |
| = |
| = |
| |
| | lnx | | (lnx)2 | | (lnx)2 | |
W.K
| | lnx−1 | |
f'(x)=0⇔ |
| =0 / *(lnx)2 |
| | (lnx)2 | |
lnx−1=0
lnx=1
| | 1 | |
x= |
|   nie za bardzo mi pasuje jak obliczyć  ? |
| | ln | |
8 lut 20:04
wojtek:
8 lut 20:21
kas: x=e
8 lut 20:26
wojtek: aha
a teraz
W.D
| | lnx−1 | |
f'(x)>0⇔ |
| >0/*(lnx)2 |
| | (lnx)2 | |
lnx−1>0
lnx>1
z tym tak samo robię

a jak narysować wykres do tego
8 lut 20:36
kas: lnx>1 dla x>e funkcja rosnąca
lnx<1 dla x∊(0, e) funkcja malejąca
x=e minimum
8 lut 20:44
wojtek: nie wiem jak to odczytalas
8 lut 20:47
wojtek:
8 lut 20:49
kas: rozwiązałam nierówność nie zawsze trzeba rysować, które mam wyjaśnić
8 lut 20:50
wojtek: dziedzina to x∊R

{1}
8 lut 20:50
wojtek: to ze x>e to musi być rosnąca bo widać
ale funkcje malejaca nie wiem z kąd
8 lut 20:52
kas: x>0 takie założenie jest od początku z dziedziny bo pod logarytmem musi być liczba dodatnia i
faktycznie trzeba wyrzucić 1
8 lut 20:54
wojtek: kurde robie przebieg zmiennosci funkcji, nie wiem jak to narysuję
8 lut 20:56
wojtek: czyli funkcja ronąca dla x>e (1,
∞)
a funkcja malejąca dla x<e

8 lut 20:58
kas: jak chcesz to podaj maila to zeskanuję i prześlę mam to w książce więc jest ok
8 lut 21:02
wojtek: wojciech0891@o2.pl
8 lut 21:06
wojtek: Możesz wysłać na moj e mail:
Pomogłabys mi obliczyć pochodną 2 stopnia , nawet nie wiem czy tak sie na to mówi:
f'(x)=

8 lut 21:14
kas: wysłałam
8 lut 21:15
kas: przesłałam Ci całe rozwiązanie
8 lut 21:16
wojtek: Dziękuję


A jaki jest tytuł tej książki

i autorzy

?
8 lut 21:17
kas: Analiza matematyczna w zadaniach Krysicki Włodarski polecam
8 lut 21:18