Omówienie własności funkcji
Herikk: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak omówić własności funkcji.
Np. f(x)=log2(x−1)+2
Wiem jakie jest miejsce zerowe z log2(x−1), ale co się z nim dzieje kiedy dodajemy 2?
8 lut 19:48
krystek: log
2(x−1)=−2
| | 1 | |
2(x−1)= |
| i wylicz x, które jest m zerowym |
| | 4 | |
8 lut 19:50
kas: Funkcja powstaje przez przesunięcie log2 x o 1 w prawo i 2 do góry
Podstawową funkcjęmożna sobie narysować ina podstaiwe przesunięcia omóić własności
8 lut 19:55
Herikk: Dlaczego 2 przed (x−1) ? wyszło mi −3/4
8 lut 20:02
kas: moim zdaniem też bez 2
8 lut 20:04
Herikk: ale −3/4 to raczej zły wynik dla miejsca zerowego
8 lut 20:06
Herikk: a nie, bo pomyliłam znak i teraz mi wyszło −114
8 lut 20:09
Herikk: f(x)=log2(x−1)+2 −>> Jaka tu wyjdzie asymptota pionowa?
8 lut 20:12
kas: x=1 asymptota pionowa
8 lut 20:13
Herikk: dzięki,
czyli przy omówieniu wystarczy dziedzina, y, miejsce zerowe, kiedy funkcja jest
rosnąca/malejąca, to, że jest różnowartościowa i podanie asymptoty pionowej, czy coś jeszcze?
8 lut 20:16
kas: jeszcze można podać dla jakich argumentów wartości są dodatnie dla jakich ujemne
8 lut 20:22
WTF: f(x)=log2(x−1)+2
f(x)=log2(x) v=[1, 2]
Df = (2, +∞)
ZW = R
f(x) > 0, gdy x∊(2, +∞)
f(x) < 0, gdy x∊(1, 2)
f(x) rosnąca w x∊(1, +∞)
f(x) malejąca w x∊∅
miejsce zerowe x0 = 2
8 lut 20:26
WTF: *Df = (1, +∞)
8 lut 20:27
WTF: Asymptota pionowa w x=1
8 lut 20:30
Herikk: jak miejsce zerowe jest równe 0?
8 lut 20:32
Herikk: tfu 2
8 lut 20:32
WTF: log
2(x−1)+2 = 0
log
2(x−1) = −2
2
−2=x−1
mój błąd bo nie zauważyłem 2
8 lut 22:22