.
Juras: graniastosłup.
Oblicz objętośc i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa czworokątnego o podstawie
rombu,jeżeli pole jego przekroju przechodzącego przez dłuższe przekątne obu podstaw
wynosi 36
√3cm
2,wysokosc graniastosłupa wynosi 9cm, a kąt ostry rombu wynosi 60
stopni.
Mam nadzieje że ktoś pomoże mi to rozwiązac
31 mar 22:24
Juras: kurde,tylko tego zadania nie wiem jak rozwiązac na 15,mam nadzieje że ktos pomoże
31 mar 22:47
Eta: Pomogę Ci
31 mar 22:55
Juras: super xD
31 mar 22:56
Eta:
przekrojem jest prostokąt o wymiarach : f i H
f −−− dłuższa przekątna rombu
H = 9 Pprzekroju = 36√3
zatem :
f*H = 36√3 => 9f= 36√3 => f= 4√3
pole rombu jest P= 12e*f e−−− krótsza przekątna
ponieważ kąt ostry rombu = 60o
to e=a −−− bo trójkąt ABD prównoboczny ( wszystkie kąt ostre po 60o
zatem 12f = htrójkąta ABD
czyli 12f= a√3 /2 mnożąc przez 2
mamy:
f = a√3 czyli 4√3 = a√3 => że a= 4 cm
więc i e = 4 cm
pole rombu jest więc P= 12*4*4√3 = 8√3 cm2
można tez pole rombu policzyć ze wzoru P= a2*sin60o
(otrzymasz to samo)
teraz podstaw tylko do wzoru na :
V = Prombu *H Pc = 2Prombu + 4*a*H
31 mar 23:08
Juras: Ja znikam spac Eta,dziękuję za rozwiązanie tego zadania,jakbys mogła wytłumaczyc mniej
wiecej te zadanie dla mnie w sposób łopatologiczny byłbym wdzięczny,zresztą i tak jestem
Ci wdzięczny za podjęcie trudu rozwiązania tego zadania.
Pozdrawiam i dobranoc
31 mar 23:10
Juras: szybka jestes

jutro przeanalizuje zadanie,dzisiaj jestem padnięty,wiec nie ma sensu
..Jak będe miał problem z pojęciem tego zadania to napisze czego nie rozumiem
Dziękuje.
Paa.!
31 mar 23:13
31 mar 23:16
Juras: Witam.
Nie wiem dlaczego,ale ja myślałem że przekrojem będzie równoległobok...
Dla mnie łatwiej jest podzielic romb z tym kątem na 4 trójkąty prostokątne i obliczanie
z tg,ctg,sin i cos(wiem że jest więcej roboty,i z czym sie to wiąże z wiekszą szansą
popłenienia błędu)
obliczyłem z tg α 60 stopni drugą przekątną rombu,natomiast z cos 60 stopni obliczyłem a
i wszystko ok.Tylko sie zastanawiam,czy nie powieniem obliczac z kąta 30 stopni,bo jak
podzieliłem to na trójkąty,to chyba kąt też dziele na "pół"?
Jak jest kąt 30 stopni to w ogóle inne wyniki wychdzą,wiec jest dobrze jak robiłem.Ale
nie daje mi spokoju dlaczego sie nie dzieli tego kąta na połowe.Mam nadzieje że ktoś mi
odp na te banalne pytanie.
Dzięki Eta za zadanko

dużo mi pomogło
1 kwi 13:54
tim: Zależy jaki trójkąt weźmiesz. Jeżeli trójkąt o bokach
12 przekątnej A, 12 przekątnej B, bok rombu <−− masz kąty 30,60,90
Jeżeli:
przekątna B, bok, bok <−−− masz 3−kąty po 60.
1 kwi 13:59
Juras: ja wziełem ten pierwszy. z 2 przekątnymi i bokiem
1 kwi 14:12
tim: To wtedy ma jeden k.ąt 30(połowa 60), drugi 60 (połowa 120), trzeci prosty.
1 kwi 14:13
Juras: więc,moje obliczenia są złe?
1 kwi 14:17
tim: Ale pamiętaj, że to są połowy przekątnych

, tzn. na nie widzę o czym ty mówisz, więc
nie podpowiem ci.
1 kwi 14:18
Juras.: wiem o tym że to są połowy przekątnych..
zaraz naszkicuje rysunek
1 kwi 14:21
Juras.: http://zapodaj.net/94569646.jpg.html
1 kwi 14:35
tim: Jeżeli przyjęliście z Etą, że ten kąt [cały] ma 60o i jest ostry to tak ma 30.
1 kwi 14:37
Juras.: to znaczy,ja sam sobie tak przyjełem

dzieki
1 kwi 14:44
Juras: Patrze,że jestes Eta na forum,mam do Ciebie tylko jedno pytanie,czy było można rozwiązac
te zadanie za pomocą funkcji trygonometrycznych?
1 kwi 19:52
uluśka: Juras: Ja znikam spac Eta,dziękuję za rozwiązanie tego zadania,jakbys mogła wytłumaczyc mniej
wiecej te zadanie dla mnie w sposób łopatologiczny byłbym wdzięczny,zresztą i tak jestem Ci
wdzięczny za podjęcie trudu rozwiązania tego zadania. Pozdrawiam i dobranoc
19 wrz 15:52
uluśka: ♥mam to w dupie
19 wrz 15:53