Znak pochodnej
MamaMia: Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić dlaczego:
| | 5 | |
Mamy pochodną, już wyliczoną f'(x)= |
| |
| | (x+1)2 | |
i sprawdzam znak pochodnej i na moje wygląda to tak, że dla każdej czyli dla f'(x)=0 dla
f'(x)>0 i dla f'(x)< zawsze wychodzi sprzeczność bo:
{5}{(x+1)
2} = < > 0 czyli 5 = < > 0
a w odpowiedzi jest tak:
f'(x)=0 x ∊∅
f'(x)>0 x ∊ R \ {1}
f'(x)<0 x ∊∅
dlaczego dla f'(x)>0 akurat x ∊ R \ {1} a nie tak samo jak w dwóch pozostałych przypadkach x
∊∅?
8 lut 19:33
MamaMia: | | 5 | |
tam powinno być |
| = < > 0 czyli 5 = < > 0 |
| | (x+1)2 | |
8 lut 19:34
kas: f'=0
5=0 sprzeczność dlatego zbiór pusty
f'>0
5(x+1)2>0
zawsze poza −1 bo 5 jest dodatnia a "coś" podniesione do kwadratu też jest zawsze większe od
zera wyrzucamy −1 bo w mianowniku nie może być zero
8 lut 19:40
MamaMia: ale dlaczego wyrzucamy akurat z pochodnej f'(x)>0, czy dobrze myślę, że równie dobrze można
wyrzucić tą jedynkę z pochodnej f'(x)<0?
8 lut 19:50
MamaMia: Aha i przepraszam, że post pod postem, ale w ogóle to dlaczego nie wyrzucamy tej jedynki z
obydwu?
8 lut 19:51
MamaMia: I jeszcze pytanie co do drugiej pochodnej, dokłądnie to samo:
f'(x)=0 x ∊∅
f'(x)>0 x < −1
f'(x)<0 x > −1
dlaczego dla f'(x)=0 x ∊∅ a dla pozostałych dwóch <−1 i >−1, przecież to wyliczenie z dokłądnie
tego samego równania, a dwie różne wartości
8 lut 19:55
kas: nie wyrzucamy −1 z f'<0 bo tam jest zbiór pusty nie ma takiej wartości dla której f'<0
8 lut 19:58
kas: f"=0 przyrównujemy licznik i nie ma rozwiązania a przy nierównościach uwzględnia się też
mianownik
tylko tam bęzie moim zdaniem − 10/ (x+1)3
8 lut 20:03
MamaMia: czyli przy wyliczeniu znaku pochodnej dla nierówności obowiazuje zasada
licznik * mianownik [nierówność] = zero
?
dzięki za pomoc
8 lut 20:07
kas: tak w tym przypadku
8 lut 20:12