matematykaszkolna.pl
Znak pochodnej MamaMia: Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić dlaczego:
 5 
Mamy pochodną, już wyliczoną f'(x)=

(x+1)2 
i sprawdzam znak pochodnej i na moje wygląda to tak, że dla każdej czyli dla f'(x)=0 dla f'(x)>0 i dla f'(x)< zawsze wychodzi sprzeczność bo: {5}{(x+1)2} = < > 0 czyli 5 = < > 0 a w odpowiedzi jest tak: f'(x)=0 x ∊∅ f'(x)>0 x ∊ R \ {1} f'(x)<0 x ∊∅ dlaczego dla f'(x)>0 akurat x ∊ R \ {1} a nie tak samo jak w dwóch pozostałych przypadkach x ∊∅?
8 lut 19:33
MamaMia:
 5 
tam powinno być

= < > 0 czyli 5 = < > 0
 (x+1)2 
8 lut 19:34
kas: f'=0 5=0 sprzeczność dlatego zbiór pusty f'>0 5(x+1)2>0 zawsze poza −1 bo 5 jest dodatnia a "coś" podniesione do kwadratu też jest zawsze większe od zera wyrzucamy −1 bo w mianowniku nie może być zero
8 lut 19:40
MamaMia: ale dlaczego wyrzucamy akurat z pochodnej f'(x)>0, czy dobrze myślę, że równie dobrze można wyrzucić tą jedynkę z pochodnej f'(x)<0?
8 lut 19:50
MamaMia: Aha i przepraszam, że post pod postem, ale w ogóle to dlaczego nie wyrzucamy tej jedynki z obydwu?
8 lut 19:51
MamaMia: I jeszcze pytanie co do drugiej pochodnej, dokłądnie to samo:
 10 
f''(x)=

(x+1)3 
f'(x)=0 x ∊∅ f'(x)>0 x < −1 f'(x)<0 x > −1 dlaczego dla f'(x)=0 x ∊∅ a dla pozostałych dwóch <−1 i >−1, przecież to wyliczenie z dokłądnie tego samego równania, a dwie różne wartości
8 lut 19:55
kas: nie wyrzucamy −1 z f'<0 bo tam jest zbiór pusty nie ma takiej wartości dla której f'<0
8 lut 19:58
kas: f"=0 przyrównujemy licznik i nie ma rozwiązania a przy nierównościach uwzględnia się też mianownik tylko tam bęzie moim zdaniem − 10/ (x+1)3
8 lut 20:03
MamaMia: czyli przy wyliczeniu znaku pochodnej dla nierówności obowiazuje zasada licznik * mianownik [nierówność] = zero ? dzięki za pomoc
8 lut 20:07
kas: tak w tym przypadku
8 lut 20:12