granica
wujcio: witam jaki jest wynik tego?
x−1+
lim (1+ex/x−1 )
czy wyjdzie nieskonczonośc?
8 lut 19:20
Trivial:
Przeczytaj co napisałeś. Teraz zastanów się czy da się z tego jednoznacznie odtworzyć przykład.
Zdaje mi się, że nie...
8 lut 19:21
wujcio: lim(1+exu
8 lut 19:24
wujcio: lim 1+(ex/x+1)
x−1+
8 lut 19:26
wujcio: niewiem niemoge tu wpisac tego e do potegi x/x+1 tak to wyglada
8 lut 19:26
wujcio: x−1
8 lut 19:27
Trivial:
limx→(−1)+ 1 + ex/(x+1)?
8 lut 19:28
wujcio: tak i calosc w nawiasie jest
8 lut 19:30
wujcio: a w mianowniku x−1 czyli wyjdzie e do potei 1/0 i to niewiem dalej
8 lut 19:31
Trivial: no to mamy:
| | x | | −1 | | −1 | |
limx→(−1)+ |
| = [ |
| ] = [ |
| ] = −∞. |
| | x+1 | | (−1)+ + 1 | | −1 + 0+ + 1 | |
Zatem
| | 1 | |
limx→(−1)+ (1 + e(...)) = [1 + e−∞] = [1 + |
| ] = 1. |
| | e∞ | |
8 lut 19:34
andrzej: x dozy do 1+ czyli wychodzi lim e1/0=∞?
8 lut 19:41