Liczby rzeczywiste, pierwiastkowanie
mila: | | 6√2−2√8 | |
Hej. Mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tego przykładu: |
| ? Siedzę nad nim |
| | √2 | |
od dłuższego czasu i za nic nie wychodzi mi liczba naturalna a tak jest w odpowiedziach...
8 lut 19:16
BLAZEJ_505: usuń niewymierność z mianownika
8 lut 19:17
Trivial:
2.
zauważ, że √8 = √4*2 = ...
8 lut 19:18
BLAZEJ_505: a wynik jest 24?
8 lut 19:18
mila: Niestety nie mam dokładnego wyniku tylko podane jest, że wynik musi być liczbą naturalną... Ja
właśnie tak robiłam jak sugerujecie i wyciągałam spod pierwiastka i usunęłam wymierność z
mianownika i wyszło mi −√2
8 lut 19:25
mila: To ja może zapiszę tok mojego "rozumowania" i wykażecie co zrobiłam źle, że mi taka głupota
| | 6√2−2√6 | | 6√2−2√4*2 | | 6√2−8√2 | | √2 | |
wyszła. |
| = |
| = |
| * |
| = |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
8 lut 19:34
Trivial:
A to ciekawe jak mnożysz licznik przez
√2.
√8 =
√4*2 =
√4*
√2 = 2
√2.
| 6√2−2√6 | | 6√2−2*2√2 | | √2(6−4) | |
| = |
| = |
| = 2. |
| √2 | | √2 | | √2 | |
8 lut 19:37
Trivial: Tam jest oczywiście
8 lut 19:38
mila: Kurczę teraz widzę jaki głupi błąd zrobiłam. Dzięki wielkie za pomoc!
8 lut 19:47