?
152−122=c2
225−144=c2
c2=81
c=9
| 1 | ||
c= | h | |
| 3 |
| 1 | ||
9= | h | |
| 3 |
| a√3 | ||
h= | ||
| 2 |
| a√3 | ||
27= | ||
| 2 |
| a2√3 | ||
Pp= | ||
| 4 |
Potrzebny nam jest bok trójkąta, czyli krawędź podstawy, która jest trójkątem równobocznym.
Liczymy:
122+ x2 = 152
144 + x2 = 225
x2 = 81
x = 9
| 1 | 2 | |||
Z własności podziału wysokości na odcinki | i | zauważamy, że: | ||
| 3 | 3 |
| 1 | ||
x = | hp, gdzie hp − wysokość podstawy | |
| 3 |
| 1 | a√3 | |||
x = | * | |||
| 3 | 2 |
| a√3 | ||
x = | ||
| 6 |
| a√3 | ||
9 = | ||
| 6 |
| 54√3 | ||
a = | ||
| 3 |
| 1 | ||
V = | *Pp*H | |
| 3 |
| 1 | (18√3)2√3 | |||
V = | * | *12 | ||
| 3 | 4 |
| a√3 | |
=27
| |
| 2 |
| 54 | ||
a= | ||
| √3 |
| a2√3 | ||
V=1/3 *Pp*h=1/3* | *h=972√3 | |
| 4 |
Objętość to : 972√3 cm3
a = 8
b = 6
d = √a2 + b2 = 10
| H | |
= tg 60o = √3 | |
| d2 |
| a*b*H | ||
V = | = 32√3 | |
| 3 |