monotonicznośc i ekstrema funkcji jednej zmiennej
cherry: Witam, bardzo proszę o pomoc:
f(x)= 1x2+2
Df= tu pojawia się pierwszy problem bo x2 musi być dodatnie a więc z tego by wynikało, że
Df=(0;+∞)
f'(x)= 2xx2+2
i co teraz ? teoretycznie przyrównuję do 0, ale to chyba nie ma sensu w tym momencie? A może
gdzieś wcześniej jest błąd ?
8 lut 19:03
Rivek: x2 jest zawsze dodatnie... z dziedziny nic nie odpada, jest cały zbiór R
8 lut 19:05
kas: dziedzina to wszystkie rzeczywiste x2 zawsze jest dodatnie
z pochodnej trzeba przyrównać tylko górę do zera i wyjdzie x =0
8 lut 19:06
cherry: ooo bardzo dziękuję, to może pobłaźnię się jeszcze trochę

Czyli funkcja jest rosnąca na przedziałach od ( −∞;0) i (0;−∞ ) ? i w 0 jest minimum lokalne ?
8 lut 19:24