Pierwiastki
madamme: Mam takie założenie i nie potrafię go rozwiązać:
2x −
√x+6> 0
Niby tam dochodzę do delty i wychodzi dziwny pierwiastek więc nie wiem czy aby na pewno
wszystko dobrze robię.
8 lut 18:58
kas: 2x>√x+6
4x2>x+6
4x2−x−6>0
delta= 25
x∊(∞, −1/2) (3/4,∞)
8 lut 19:02
Aga1: 2x>√x+6 dla x>0 i x≥−6 , czyli x>0
Możesz podnieść obustronnie do kwadratu.
8 lut 19:02
kas: chyba tylko x≥−6
czyli końcowy wynik <−6, −1/2)(3/4 ∞)
8 lut 19:04
madamme: Tak to właśnie liczyłam, ale czy tam delta czasem nie wychodzi 25 tylko 97... ?
Bo jest 1 −4(−6*4)= 1 +96=97...
8 lut 19:06
Aga1: To podstaw np −5
−10>1 sprzeczność
√x+6<2x
L≥0, P : 2x<0 sprzeczność
8 lut 19:20