:):)
Lucyy: jak porównać to do zera?

:
2x
3−2x
2+6x>0
8 lut 18:50
Aga1: x(2x2−2x+6)>0
x=0 do nawiasu zastosuj Δ
8 lut 18:52
Lucyy: delta wychodzi ujemna..
8 lut 19:11
Aga1: Nie liczysz miejsc zerowych, bo Δ<0
odp x∊(0,∞)
8 lut 19:13
Rivek:

To w takim razie jest tylko jedno miejsce zerowe x=0. Patrzysz jakie jest znak, dla innych np
x=1, jest dodatnie, w takim razie rysunek wygląda tak:
i spełnia to wszystko prócz 0.
8 lut 19:14
Rivek: a przepraszam, przez 0 przechodzi linia

odp jak Aga1
8 lut 19:14