matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nieoznaczony
Wojtek:
jak wyszedł mi symbol nieoznaczony [
∞
−
∞
], to czy moge wykorzystać regulę de l' Hospitala
?
8 lut 18:49
kas:
tak
8 lut 18:55
Krzysiek:
0
∞
nie, musisz tak przekształcić, żeby otrzymać symbol:
lub
0
∞
8 lut 18:55
Wojtek:
bo obliczam asymptotę ukośną a=
∞
lim
x
b=
− ax=[
∞
−
∞
] ale i tak wychodzi mi ze nie ma tej asymtoty, tylko
x→±
∞
lnx
chciałem sprawdzić
8 lut 19:00