pochodna
Wojtek: jak obliczyć pochodną y=lnx
2 
8 lut 18:32
8 lut 18:32
8 lut 18:34
Wojtek: a mozesz powiedzieć jak się to oblicza
8 lut 18:35
Trivial:
| | 2 | |
(lnx2)' = (2lnx)' = 2(lnx)' = |
| . |
| | x | |
Chyba, że chodziło ci o
| | 2lnx | |
(ln2x)' = 2lnx*(lnx)' = |
| . |
| | x | |
8 lut 18:36
Trivial:
Można jeszcze tak policzyć:
| | 1 | | 1 | | 2 | |
(lnx2)' = |
| *(x2)' = |
| *2x = |
| . |
| | x2 | | x2 | | x | |
8 lut 18:40
Wojtek: nie o to pierwsze rozumiem że wykorzystałeś wzór [x
α]'=αx
α−1
| | 2 | |
czyli lnx2= 1*2lnx2−1=2(lnx)'= |
| |
| | x | |
8 lut 18:40
Wojtek: aha pochodna 1 razy pochodna 2−giej

8 lut 18:40
Trivial:
Wykorzystałem własność logarytmów
log(xy) = y*logx.
8 lut 18:41
Wojtek: aha dzięki
8 lut 18:43