calka pomocy
andrzej: Witam potrzebuję rozwiązanie takiej całki na wczoraj. Nie mogę dojść z tym
Ps: sory za zapis
1/x arctg (lnx) dx
8 lut 18:18
kret:
Najpierw podstawienie lnx = t, potem przez części
8 lut 18:21
wmboczek: ln=t
dalej przez części arctgt
8 lut 18:21
andrzej: wiem wiem przez podstawienie robie ale nie wychodzi
arctg(t)*x−∫11+t2 *x takie cos mi wychodzi i nie wiem co dalej
8 lut 18:25
wmboczek: jakie x? po zamianie masz t i znowu podstawiasz 1+t2=z
8 lut 18:29
andrzej: | | 1 | |
czyli zostaje mi ∫ |
| *t tak? |
| | 1 + t2 | |
8 lut 18:34
andrzej: mógłbyś mi rozpisać tą całkę bardzo proszę.
8 lut 18:35
wmboczek: 1+t2=z dz=2tdt
∫1z*t*12tdz=∫12zdz=lnz2
8 lut 18:42
andrzej: hmm rozkminilem to inaczej mi cos wyszlo.
tak mam t arctgt−1/2 ln/1+t"/+c
8 lut 18:49
andrzej: to jaka jest poprawna odpowiedz w koncu?
8 lut 19:34