Prosze o pomoc
kula: Wysokości dzielą trapez równoramienny na kwadrat i dwa trójkąty równoramienne. Oblicz
pole trapezu, jeżeli ramię ma 12cm.
31 mar 22:00
kula: pomoże mi ktoś?
31 mar 22:12
Eta: Pomagam
31 mar 22:19
Eta:
z treści zadania wiemy zatem ,że
przyprostokątne tego trójkata mają długości równe h
czyli z tw. Pitagorasa masz : ( można i ze wzoru na przekatna kwadratu)
liczmy z tw. Pitagorasa
h2 +h2 = 122 => 2h2 = 144 to h2 = 72
to h= √72 = 6√2 cm
podstawa górna b = h= 6√2 cm
podstawa dolna a = 3*h = 18√6 cm
podstaw do wzoru na pole i oblicz P trapezu
31 mar 22:24
kula: :(
31 mar 22:24
kula: ok dziękuje bardzo
31 mar 22:24
Eta: Sory znowu chochlik

a = 3*h = 18
√2 cm oczywiście
31 mar 22:26