rozwiaz nierownosc
ops: Rozwiąż nierówność:
a) −3x(x−2)(x+4)>0
b) zrobiłem sam nie wiem czy dobrze
x
2<2−x
x
2+x−2<0
pierwiastek delty wyszedl 3 x
1=−2 x
2=1
jaka jest wtedy odp

prosze o pomoc
c)9x+25x
2<30
pomozcie
8 lut 18:11
Aga1: a)obliczasz miejsca zerowe przyrównując każdy czynnik do 0
x=0 lub x=2 lub x=−4, zaznaczasz te liczby na osi liczbowej i rysujesz"węża"od dołu.
odczytujesz rozwiązanie odpowiadając na pytanie dla jakich x wielomian przyjmuje wartości
dodatnie
b) rysujesz parabolę ramionami skierowaną do góry
c)25x2+9x−30<0
podobnie jak b.
8 lut 18:17
WTF: a) x1=0 v x2=2 v x3=−4
−3x(x−2)(x+4)>0 => x(x−2)(x+4)<0 <=> x∊(−∞, −4) U (0, 2)
8 lut 18:22
kret:

x∊(−
∞, −4)∪(0, 2) i tyle
8 lut 18:25