całki
Ada: całka nieoznaczona, przez podstawianie
∫xsin(x2 +1)dx
8 lut 17:56
konrad: t=x2+1
dt=2x dx
∫1/2 sin t dt=
8 lut 18:00
Trivial: Pomyśl co tu można podstawić... "Od razu widać".
8 lut 18:00
Vizer: ∫xsin(x
2+1)dx=*
x
2+1=t
2xdx=dt
| | 1 | | 1 | | 1 | |
*= |
| ∫sintdt=− |
| cost+C=− |
| cos(x2+1)+C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
8 lut 18:01
Trivial: Vizer, już po sesji? Ja już prawie. Zawaliłem programowanie.
8 lut 18:04
Ada: co się dzieje z x przed sin?
8 lut 18:09
Vizer: Ta ja po sesji to chyna nigdy nie będę

Ciężko Panie
Trivialu. Analizę możliwe, że
zawaliłem za mało czasu 1.5h na takie coś

Możesz mi powiedzieć jak udowodnić:
Udowodnij, że gdy (x−1)(x−2)(x−3)...(x−n) to dla f'(x)=0 równanie będzie miało n−1
pierwiastków, prawdopodobnie Rolle'a trzeba było użyć, ale coś nie miałem pomysłu...
8 lut 18:09
bart: trivial gdzie studiujesz?
8 lut 18:10
8 lut 18:12
Trivial: bart, na AGH.
8 lut 18:14
Trivial: Coś to polecenie trochę nie bardzo. Nie brakuje tam czegoś?
8 lut 18:15
Ada: x ten na początku.. ∫ x sin (...) dx
8 lut 18:16
Trivial: Ada, mnożenie jest przemienne. xsin(...)dx = sin(...)xdx.
8 lut 18:17
wmboczek: n miejsc zerowych f ciągłej i różniczkowalnej
pomiędzy każdymi sąsiednimi pierwiastkami jest punkt o pochodnej = 0 z Rolle'a c.n.d.
8 lut 18:20
Vizer: Wydaje mi się, że wszystko napisałem (choć z pamięci), dzięki wmboczek muszę sobie to
przeanalizować.
8 lut 18:26
Trivial: brakuje tego
f(x) = (x−1)..(x−n), ale zadanie i tak już rozwiązane.
8 lut 18:32
Vizer: No fakt

Ale można się było domyśleć
8 lut 18:33
Trivial: Ja się dzisiaj nie domyślam.
8 lut 18:35
Vizer: Heh ta sesja to jest pranie mózgu
8 lut 18:47