matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż że...
Lagoon:
Wykaż że równanie x(x+2)(x−3)=3−x ma tylko 2 rozwiązania rzeczywiste.
8 lut 17:24
kas:
x(x+2)(x−3)−3+x=0 (x−3)(x
2
+2x+1)=0 x=3 x=−1
8 lut 17:26
Lagoon:
a może mi to ktoś rozpisać, skąd się wzięło (x
2
+2x+1) ?
8 lut 19:18