Stereometria :)
Mistrzostwo Swiata: Panowie i Panie taka prosba :
Zad. 1. (4 pkt) Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa prawidłowego
trójkątnego, którego wszystkie krawędzie są równe 4 cm.
Zad. 2. (4 pkt) Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego
sześciokątnego, którego krawędź podstawy a=9 cm, a krawędź boczna ma 15 cm.
Zad. 3. (4 pkt) Pudełko w kształcie sześcianu ma pojemność 0,125 litra. Inne pudełko wykonane z
tego samego plastiku ma dwa razy dłuższe krawędzie. Jaką pojemność ma większe pudełko? Ile
razy więcej plastiku zużyto do wyprodukowania większego pudełka?
Zad. 4. (4 pkt) Robotnik kopie rów o długości 50 m, którego przekrój poprzeczny ma kształt
trapezu równoramiennego o podstawach 2,2 m i 1,8 m oraz wysokości 1,4 m. Do wykopu rowu użył
koparki, a ziemia zostanie wywieziona ciężarówkami o ładowności 15 m3 każda. Oblicz pole
przekroju rowu. Oblicz, ile m3 ziemi trzeba wykopać. Ile ciężarówek potrzeba, by wywieźć
ziemię z wykopu?
Zad. 5. (4 pkt) W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym długość krawędzi podstawy a= 5 cm.
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa, jeżeli przekątna ściany
bocznej ma długość 13 cm.
8 lut 17:19
dero2005:

zad 1
a = h = 4
P
b = 3ah = 48
P
c = 2P
p + P
b = 8
√3 + 48
V = P
p*h = 16
√3
8 lut 17:59
dero2005:

a = 9
l = 15
| | 3 | |
hs = √l2 − (a2)2 = |
| √91
|
| | 2 | |
| | 81 | |
Pc = Pp + Pb = |
| (3√3+√91)
|
| | 2 | |
H =
√l2 − a2 = 12
8 lut 18:12
dero2005:

V = a
3 = 0,125 dm
3 → objętość pudełka małego
a =
3√V = 0,5 dm → krawędź pudełka małego
a
1 = 2a = 1 dm → krawędź pudełka dużego
V
1 = a
13 = 1 dm
3 → objętość pudełka dużego
P = 6a
2 = 1,5 dm
2 → powierzchnia pudełka małego
P
1 = 6a
12 = 6 dm
2 → powierzchnia pudełka dużego
| P1 | |
| = 4 → ile razy więcej plastiku zużyto |
| P | |
8 lut 21:31
dero2005:

zad 4
a = 2,2
b = 1,8
h = 1,4
l = 50
v
s = 15 m
3
| | a+b | |
Pp = |
| *h = 2,8 m2 → przekrój poprzeczny rowu
|
| | 2 | |
V = P
p*l = 140 m
3 → objetość rowu (ziemi)
| | V | |
n = |
| = 9,3 ≈ 10 → ilość samochodów |
| | vs | |
8 lut 21:46
dero2005:

Zad 5
a = 5 cm
s = 13 cm
h =
√s2 − a2 =
√132 − 52 =
√169 − 25 =
√144 = 12 cm
V = a
2*h = 300 cm
3
P
c = 2a
2 + 4ah = 290 cm
2
8 lut 21:52