wielościany
aniaa:): a) w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ma długość 13, a przekątna ściany
bocznej ma długość 12. Oblicz długość krawędzi tego graniastosłupa.
b) wysokość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równa 5, a wysokość jego ściany bocznej
wynosi 10. Oblicz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa.
8 lut 17:11
kas: pierwsze
a krawędź podstawy
a2+122=132
a=5
b krawędź boczna
b2+52=122
b=√119
8 lut 17:21
kas: drugie
h
p wysokość jednego trójkąta równobocznego w podstawie
h
p2+5
2=10
2
h
p=5
√3
a=10
8 lut 17:24