rozwiązać równanie
matematycznypudzian: z3 + 2zi = 0
8 lut 16:41
BLAZEJ_505: to na pewno jest 2zi ?
8 lut 16:53
matematycznypudzian: to napewno jest 2zi , gdyż jest to równanie z liczby zespolonej.
8 lut 16:56
Vizer: Napisać, czy już zrobiłeś?
8 lut 17:29
matematycznypudzian: proszę o pomoc
8 lut 17:39
matematycznypudzian: czy rozwiązaniami tego równania są liczby :
z=0 i z=√2 * √i
8 lut 17:44
Vizer: A więc:
z(z
2+2i)=0
z=0 v z
2=−2i
Zajmujemy się prawym równaniem
z=
√−2i
|z|=
√0+4=2
| | | | | | 3π | | 3π | |
z0=√2(cos |
| +isin |
| )=√2(cos |
| +isin |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | | | | | 7π | | 7π | |
z1=√2(cos |
| +isin |
| )=√2(cos |
| +isin |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
czyli rozwiazania: z=0 v z=−1+i v z=1−i
8 lut 17:52
matematycznypudzian: rozwiązałeś to za pomocą postaci trygonometrycznej liczby zespolonej? dziękuje za pomoc
8 lut 17:57
Vizer: Owszem. Nie ma za co.
8 lut 17:58
Vizer: I ze wzoru na pierwiastek liczby zespolonej.
8 lut 17:58
matematycznypudzian: przed nawiasem nie powinno być 2 zamiast √2 , gdyż moduł wynosi 4 a we wzorze jest n√ l z l
?
8 lut 18:11
matematycznypudzian: przepraszam mój błąd. Twoje rozwiązanie jest poprawne
8 lut 18:12