temat prywatny
Tragos: wątek prywatny, robię zadania kumplowi, więc proszę nic tutaj nie odpisywać
z góry dzięki
8 lut 16:30
przeszkadzajka: aaaaaaaaaaaa vkghkjg
8 lut 16:32
Tragos: Zad. 1
| | n+3 | | n+2 +1 | |
limn−>∞ ( |
| )3n = limn−>∞ ( |
| )3n = |
| | n+2 | | n+2 | |
| | 1 | | 1 | |
limn−>∞ (1 + |
| )3n = limn−>∞ (1 + |
| )W |
| | n+2 | | n+2 | |
| | 3n | |
W = (n+2)3nn+2, < tu w wykładniku jest |
| |
| | n+2 | |
| | 1 | |
limn−>∞ (1 + |
| )n+2 = e |
| | n+2 | |
zatem wynik e
3
8 lut 16:40
przeszkadzajka: To już lepiej, jak mu rozwiążesz na kartce, zrobisz fajne zdjęcia telefonem i poślesz mms−em,
e−mailem czy łoewa. Szybciej, dokładniej, bez problemu z zapisem, bez żadnej przeszkadzajki,
która by się głupio i bezsensownie wtrącała
8 lut 16:45
Tragos: Zad. 2
| | sin4x | | 0 | | (sin4x)' | |
limx −> 0 |
| = [ |
| ] = [H] = limx −> 0 |
| = |
| | sin3x | | 0 | | (sin3x)' | |
| | 4cos4x | | 4 | |
limx −> 0 |
| = |
| |
| | 3cos3x | | 3 | |
8 lut 16:49
przeszkadzajka: | | 0 | |
eee [ |
| ] i H powinno być w okolicy znaku =. Twój zapis jest niepoprawny. Wynika z niego, |
| | 0 | |
| | 0 | |
że granica wynosi [ |
| ]=H |
| | 0 | |
8 lut 16:54
Tragos:
| | cosx | | (cosx)'*lnx − cosx*(lnx)' | |
f'(x) = ( |
| )' = |
| = |
| | lnx | | ln2x | |
| | | sinx * lnx * x | | cosx | |
| + |
| | | x | | x | |
| | | |
− |
| = − |
| = |
| | ln2x | | ln2x | |
| | x * sinx * lnx + cosx | |
− |
| |
| | x * ln2x | |
8 lut 17:03
Tragos: Zad. 4
f(x) = x3 + 3x2 − 9x + 10
Df = R
f'(x) = 3x2 + 6x − 9 = 3(x2 + 2x − 3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f rośnie, gdy f'(x) > 0
f'(x) > 0
3(x2 + 2x − 3) > 0
x2 + 2x − 3 > 0
x2 −x + 3x − 3 > 0
x(x − 1) + 3(x−1) > 0
(x+3)(x−1) > 0
x ∊ (−∞, −3) ∪ (1, +∞)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f maleje, gdy f'(x) < 0
f'(x) < 0
3(x2 + 2x − 3) < 0
x2 + 2x − 3 < 0
(x+3)(x − 1) < 0
x ∊ (−3, 1)
8 lut 17:10
Krzysiek: Tragos, przepraszam, że się wtrącam, ale jeżeli kogoś uczysz...
do obliczenia zad 2 nie korzystałbym z reguły de l'hospitala.. bo nie wypada z niego
korzystać...
| | sinx | |
raczej korzysta się z tego, że:lim x→0 |
| =1 |
| | x | |
8 lut 17:22
Tragos: Zad. 5
∫31(4x3 − 3x2 + 2x − 5)dx = [F(x)]31 = F(3) − F(1) = 48 + C − (−4 + C) = 52
f(x) = 4x3 − 3x2 + 2x − 5
F(x) = x4 − x3 + x2 − 5x + C
F(3) = 34 − 33 + 32 − 5*3 = 81 − 27 + 9 − 15 + C = 48 + C
F(1) = 14 − 13 + 11 − 5 + C = −4 + C
8 lut 17:23
Tragos: Krzysiek, treść zadania w zad. 2 była oblicz za pomocą reguły de l'hospitala
8 lut 17:24
Krzysiek: To przekaż tej osobie tą drugą metodą, może 'zabłyśnie' na lekcji

Bo to trochę nie poprawne liczyć tak zadanie
8 lut 17:29
Tragos: zad. 6 rozwiąż metodą eliminacji gaussa układ cramera
{ x + 2y + 3z = 14
{ 4x + 3y −z = 7
{ x − y + z = 2
[ 1 2 3 | 14 ] [ 1 2 3 | 14 ] [ 1 2 3 | 14 ] [ 1 2 3
| 14 ]
[ 4 3 −1 | 7 ] ~ [ 0 −5 −13 | −49 ] ~ [ 0 −5 −13 | −49 ] ~ [ 0 −5 −13 | −49
] ~
[ 1 −1 1 | 2 ] [ 1 −1 1 | 2 ] [ 1 −1 1 | 2 ] [ 0 −3 −2
| −12 ]
[ 1 2 3 | 14 ]
[ 0 −5 −13 | −49 ]
i teraz odczytujemy od tyłu:
z = 3
−5y − 13z = −49
−5y = −49 + 13z
−5y = −49 + 39
−5y = −10
y = 2
x + 2y + 3z = 14
x + 4 + 9 = 14
x = 1
Odp.
x = 1
y = 2
z = 3
8 lut 17:50
Tragos: oj popsuło się troche w 6, poprawiam

[ 1 2 3 | 14 ] [ 1 2 3 | 14 ]
[ 4 3 −1 | 7 ] ~
1 [ 0 −5 −13 | −49 ] ~
2
[ 1 −1 1 | 2 ] [ 1 −1 1 | 2 ]
[ 1 2 3 | 14 ]
[ 0 −5 −13 | −49 ]
[ 0 −3 −2 | −12 ]
jeszcze dodaje jakie operacje na macierzach były
1: W
2 += (−4)W
1
2: W
3 += (−1)W
1
8 lut 17:57
Tragos: zad 3. / zestaw 2
| | 2 | |
f(x) = |
| x3 − x2 − 12x − 4 |
| | 3 | |
D
f = R
f'(x) = 2x
2 − 2x − 12= 2(x
2 − x − 6)
rozłożymy sobie f'(x) na postać iloczynową, potem się przyda
Δ = 25 ⇒
√Δ = 5
f'(x) = 2(x+2)(x−3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f'(x) = 0
2(x+2)(x−3) = 0
(x+2)(x − 3) = 0
x ∊ {−2, 3}
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f'(x) > 0
2(x+2)(x−3) > 0
(x+2)(x−3) > 0
x ∊ (−
∞, −2) ∪ (3, +
∞)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f'(x) < 0
2(x+2)(x−3) < 0
(x+2)(x−3) < 0
x ∊ (−2, 3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
funkcja rośnie w przedziałach (−
∞, −2) oraz (3, +
∞) (bezpieczniej napisać w przedziałach i
wymienić dwa, niż jeden przedział a z sumą mnogościową ∪)
funkcja maleje w przedziale (−2, 3)
i ekstremum lokalne, punkty podejrzane o ekstremum lokalne, to gdy f'(x) = 0
zatem x ∊ {−2, 3}
dla x = −2 będzie to ekstremum lokalne maksymalne, bo znak pochodnej zmienia się z plusa na
minus
dla x = 3 będzie to ekstremum lokalne minimalne, bo znak pochodnej zmienia się z minusa na plus
8 lut 18:36
Tragos: zad 2. / zestaw 2 (korzystając z reguły de l'hospitala)
| | 5x − 4x | | 0 | | (5x − 4x)' | |
limx−>0 |
| = ( |
| [H]) limx−>0 |
| = |
| | x | | 0 | | x' | |
| | x*5x−1 − x*4x−1 | |
limx−>0 |
| =limx−>0 (x*5x−1 − x*4x−1) = 0 * 5−1 − 0 * |
| | 1 | |
4
−1 = 0
8 lut 18:48
Krzysiek: (5
x )' ≠x5
x−1
8 lut 18:54
Tragos: fakt

, dzięki
Krzysiek
(5
x)' = 5
x * ln(5)
(4
x)' = 4
x * ln(4)
| | 5x − 4x)' | |
limx−>0 |
| = limx−>0 (5x * ln(5) − 4x * ln4) = 0 |
| | x' | |
8 lut 19:01
Krzysiek: 5
0 = 1
| | 5 | |
więc granica to ln5 −ln4 =ln |
| |
| | 4 | |
8 lut 19:07
Tragos: oj, właśnie mi coś nie pasowało, jak sprawdzałem w excelu
8 lut 19:09