funkcje
Effy: Pomoże ktoś z takim zadaniem:
Z prostych przechodzących przez punkt P=(−2,8) wybierz te, które z wykresem funkcji y=√x2− x
wyznaczają równoległobok. Oblicz pole tego równoległoboku.
8 lut 16:01
Aga1: Narysuj wykres
y=IxI−x
tzn.
y=0, dlax≥0
y=−2x dlax<0
8 lut 16:04
wmboczek:
y=|x|−x=
0 dla x>0
−2x x≤0
2 proste równoległe do danych i przechodzące przez P to...
8 lut 16:07
Effy: Ok, a co z tymi prostymi wyznaczającymi boki równoległoboku?
8 lut 16:07
Effy: Już widzę dzięki
8 lut 16:10