planimetria
tępak^n:

Jeśli powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o boku 2π, to objętość tego walca
jest równa:
Bok ma 2π czyli promień Pola podstawy (koła) = π ?
V=πr
2*H
H=2π
teraz liczę i mi nie wychodzi prawidłowa odpowiedź...
V=π*π
2*2π=π
3*2π=2π
4 a ma wyjść 2π
2 co źle robie?
8 lut 15:58
Mila: 2πr =2π
r=1
8 lut 16:05
tępak^n: a można jaśniej skąd obliczyłeś to r ?
8 lut 16:14
Mon:
2πr − obwód koła (podstawy walca)
2π − ściana kwadratu
ściana ma się "owinąć" na obwodzie koła, zatem 2π=2πr, dzieląc stronami przez /2π wychodzi r=1
7 kwi 21:38