Oblicz pole powierzchni graniastosłupa
Matematyk12: Oblicz pole powierzchni graniastosłupa, ktorego kawędz boczna ma dł. 20cm, a podstawa
jest:
a) trójkątem równoramiennym o bokach 5cm, 5cm i 6cm
b) trapezem równoramiennym o bokach 10cm, 6cm, 4cm i 4cm
c)rombem o przekątnych długości 12cm i 16cm
d)trapezem równoramiennym o podstawie 3cm i 9cm oraz wysokości 4cm.
Problem... Pomóżcie proszę!
31 mar 21:42
Matematyk12: Pilnie potrzebne! Proszę o pomoc!
31 mar 21:46
kobieta : d)
P jednej podstawy−> (3+9)*4/2=12*4/2=48/2=24
P dwóch podstaw−> 24*2=48
P scian−> 20*3 + 20*9 + 5*20 + 5*20= 60 + 200 + 180= 440
Pole graniastoslupa−> 440 + 48= 488
31 mar 21:52
kobieta : Reszte robisz na tej samej zasadzie−> pamietaj, ze sciany boczne to prostokaty, wiec ich
pole wynosi a razy b
31 mar 21:53
Matematyk12: aha wielkie dzięki

już rozumiem
31 mar 21:55
kobieta : Proszę bardzo
31 mar 21:56