awdawd
tramwaj: g(x)= (12)x −1,
h(x)= |(12)x −1|
narysuj wykres funkjci y = |g(x)|g(x)
Potrafie obliczyc i wiem ze wyjdzie 1 v −1, jednak nie rozumeim dlaczego 1 wychodzi dla (−∞;0)
a −1 dla (0;∞) a nie odwrotnie
8 lut 15:28
tramwaj:
8 lut 15:40
Aga1: | | (1 | | 1 | | 1 | |
I |
| )x−1I=( |
| )2−1, gdy ( |
| )x−1>0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
x
<0, zmiana kierunku
nierówności bo podstawa ∊(0,1)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Podobnie I( |
| )x−1I=−(( |
| )x−1) , gdy ( |
| )x−1<0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
8 lut 15:41
tramwaj: według tego wychodzi 1 dla x>0 i −1 dla x<0 a w odpowiedziach jest odwrotnie
8 lut 15:51
tramwaj:
8 lut 16:09
Aga1: Z tego wychodzi tak jak jest w odpowiedzi,
1, gdy x<0
8 lut 16:12