oblicz pole trapezu
mal17: W trapezie równoramiennym przekątna jest dwusieczną kąta przy dłuższej podstawie. Wiedząc że
ramie trapezu ma długość 5cm a wysokosc 4cm oblicz pole trapezu
8 lut 15:22
mal17:
8 lut 15:41
Aga1:

x =3 z Pitagorasa.
8 lut 15:47
wmboczek: z tw. o dwusiecznej stosunek cześci wysokości jest 5:3 stąd fragment od podstawy = 2,5
z Pitagorasa wyznaczamy odl. od wierzchołka do podstawy
z podobieństwa trójkątów prostokątnych wyznaczamy krótszą podstawę
8 lut 15:48
Mila: Zrób rysunek to Ci dam wskazówkę.
8 lut 15:49
Mila: x= 3 Δegipski (3,4,5)
a =5+2*3
b=5
dokończ
8 lut 15:51
wmboczek: mi wyszła krótsza podstawa = 4,5
8 lut 15:51
wmboczek: aaaa odwrotnie proporcja

5 wychodzi
8 lut 15:53
aska:

β∑≠Φ
function(b){for(var a=0;a<this.length;a++)if(this[a]==b)return a;return-1}
26 kwi 11:55
26 kwi 15:35