Oblicz długośc promienia koła opisanego na tym trójkącie
mal17: Obwód trójkata prostokątnego jest rowny 168 a promien koła wpisanego w ten trojkąt ma długośc
10cm. Oblicz długośc promienia koła opisanego na tym trójkącie
8 lut 15:21
Aga1: a+b+c=168
a
2+b
2=c
2
| | 1 | |
Oblicz tylko c, bo R= |
| c. |
| | 2 | |
8 lut 15:25
Zak z rasy joonów : Aga1 moim zdaniem trzecie równanie jest zbędne
8 lut 15:28
Aga1: Być może,nie rozwiązywałam, ale myślę, że trzy niewiadome, to 3 równania.
Pewnie i inaczej da się rozwiązać.
8 lut 15:31
drzajwo: Aga1 masz jeszcze równanie a+b+c=168; a+b−c=20 i R=1/2* c
z tego wylicz ile jest równe wyrażenie a+b a potem podstawiasz i wychodzi
28 sty 22:19
Eta:
a+b=2r+2R i a+b+2R=168⇒ a+b= 168−2R
168−2R= 20+2R ⇒ 4R= 148 ⇒ R= 37
28 sty 22:26