Oblicz obwód trapezu
mictrz: Dany jest trapez ABCD, w którym dłuższa podstawa AB jest równa m. Pozostałe 3 boki są sobie
równe. Proste będące przedłużeniem boków BC i AD przecinają się w punkcie E pod kątem 2α.
Oblicz obwód tego trapezu.
8 lut 14:56
Artur z miasta Neptuna:
Z podobieństwa trókątów (ABE i CDE) wiesz, że trójkąt CDE jest trójkątem równoramiennym o
podstawie CD i bokach równych bokom BC ... czyli jest to Δ równoboczny o boku wynoszącym CD.
Stąd wiesz, że AB = 2 CD => znasz długości boków i podstaw trapezu, więc obliczasz jego obwód.
8 lut 15:00
Artur z miasta Neptuna:
oczywiście to co napisałem jest błędne
8 lut 15:01
mictrz:

to znaczy, gdybym zrobił dokładnie, tak jak mówisz, bez "ulepszania" tego, to wyszedłby mi
obwód m+3a, przy ustaleniu, że każdy z pozostałych boków trapezu oznaczyłem jako "a". To było
zadanie z dzisiejszej matury próbnej z OKE Łomża i myślę, że w odpowiedzi powinny znajdować
się jedynie jednostki podane w zadaniua, a więc m i α. Czyli a muszę zamienić na coś
związanego z m i α.
Jeżeli to założenie, że trójkąt CDE jest równoboczny jest prawidłowe, jak napisałeś, to można
obliczyć sinus kąta alfa
12m dzielone przez 2a równe jest sinusowi kąta alfa. Wtedy
wyznaczam a, które składa się z m i sinusa alfa, w jakichś tam proporcjach. Czy dobrze myślę?
8 lut 15:17
Artur z miasta Neptuna:
|DE| i |CE| ≠ a
robisz tak:
| |CD| | | a | | x | | |DE| | |
| = |
| = |
| = |
| |
| |AB| | | m | | x+a | | |AD| | |
| | a/2 | | a | |
oraz sin α = |
| => x = |
| |
| | x | | 2sin α | |
podstawiasz do proporcji i wyznaczasz 'a'
w tym momencie masz a= zależne od m i α
i teraz wyznaczasz obwód (który będzie zależny od 'm' i 'α')
8 lut 15:25
mictrz: A x w tym wypadku co oznacza?
8 lut 15:31
vein: Dzisiejsze zadanko z matury. hmm więc w takim razie wychodzi na to,że
8 lut 21:25
Mila: vein, chyba nie, bo odcinek ED to x.Tak mi się wydaje.
8 lut 22:47