Ciągi
Bolek: Mam podane np. S7=336 i S10=690 a muszę obliczyć a9.... Ciąg arytmetyczny.Jak to ugryźć ?
8 lut 14:54
Zak z rasy joonów : S10 − S7 = a8 + a9 + a10
a8 + a10 = 2a9
czyli
S10 − S7 = 3a+9
dokończ.
8 lut 14:57
Zak z rasy joonów : S
10 − S
7 = 3a
9
teraz ładniej
8 lut 14:57
pigor: ...a więc
a
8+a
9+a
10=690−336 i 2a
9 −a
8−a
10 =0 ⇒ dodając stronami
3a
9=354 ⇒
a9=118 . ...
8 lut 15:02
Bolek: Skąd to : a8 + a9 + a10
8 lut 15:03
Bolek: Oj już wiem
8 lut 15:07
Bolek: A to: a8 + a10 = 2a9 ?
8 lut 15:12
Zak z rasy joonów : średnia arytmetyczna − podstawowa zależność ciągu arytmetycznego. Niestety w szkołach podaje
się uczniom tylko taką formę :
ale prawdziwe są również :
U{a
8 + a
10{2} = a
9
oraz wiele wiele innych.
8 lut 15:16
pigor: to ...

np. z definicji a
10−a
9=a
9−a
8 ⇔ 2a
9=a
8+a
10
8 lut 15:23