matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanko+rysunek
tępak^n:
Dany jest kwadrat ABCD. Punkt P jest środkiem boku BC. Sinus kąta PAB jest równy:
√
5
Ma wyjść
ale nie wiem jak do tego dojść. Obliczyć z pitagorasa czy jak, bez danych?
5
8 lut 14:42
Artur z miasta Neptuna:
masz trójkąt prostokątny (zaznaczyłeś go nawet) czyli: y =
√
5
x
x
1
√
5
sin α =
=
=
y
√
5
5
8 lut 14:45
Kejt:
y
2
=(2x)
2
+x
2
y
2
=5x
2
y=
√
5
x ∡PAB=α
x
sinα=
=...
√
5
x
8 lut 14:46