funkcja kwadratowa
hertz:

Rysunek pokazuje tor lotu kuli pchnietej przez zawodnika podczas zawodow w pchnieciu kula (h−
wysokosc, l −odleglosc). Tor lotu kuli jest fragmentem paraboli y=ax
2+ bx + c, której
wierzcholek ma wsplrzedne (10 , 6,5)
a) Znajdz rownanie paraboli, jesli do jej wykresu nalezy punkt (0, 1,5)
b) czy zawodnik uzyskal wynik powyzej 20m?
8 lut 14:13
Artur z miasta Neptuna:
przypomnij sobie − jaki jest wzór na współrzędne wierzchołka paraboli (z tego masz dwa
równania)
podstawiasz punt z osi OY (trzecie równania)
i otrzymujesz uklad 3 równań z 3 niewiadomymi.
do dzieła
8 lut 14:17
hertz: xw = − b / 2a
yw = − Δ / 4a
wzory znam. ale twoja podpowiedz dalej mi nic nie mowi.
nawet jesli wylicze;
32 = −b2a
czyli b=−3
a odpowiedzi do tego zadania to:
a) y=−120x2 +x + 32
8 lut 14:38
hertz: podbijam
8 lut 15:10
Zak z rasy joonów : mamy dane :
x
w = 10
y
w = 6,5
c = 1,5
b = 20a
| | −b2 + 4ac | | −400a2 + 6a | |
yw = |
| = |
| |
| | 4a | | 4a | |
26a = −400a
2 + 6a
400a
2 − 20a = 0
20a(20a − 1) = 0
a = 0 − sprzeczna
wreszcie coś ciekawego
8 lut 15:15
haha Sram: hej
11 sty 09:42
Jacek: pukam kostke
11 sty 09:43
KOstak: Czuje sie wydymana
11 sty 09:43