Dla jakich wartości parametru m...
meeek: Hej, nie jestem do końca pewny tego zadanka, gdybyście mogli spojrzeć i powiedzieć czy dobrze
rozumuję.
| | mx | | m+1 | |
Dla jakich wartości parametru m równanie |
| + |
| = x+1 ma dwa pierwiastki x1 i |
| | m−1 | | x | |
| | 1 | | 1 | |
x2 spełniające warunek |
| + |
| < 2m+1? |
| | x1 | | x2 | |
| | x2−x(m−1)+m−1 | |
Przekształciłem równanie do postaci |
| = 0 |
| | (m−1)x | |
Stąd 1) założenie, że m−1≠0 ⇒ m≠1
2) założenie Δ>0, Δ=m
2−6m+5 ⇒ m∊(−
∞,1)U(5,+
∞)
| | 1 | | 1 | | x2+x1 | | x2+x1 | |
3) założenie |
| + |
| = |
| , |
| < 2m+1 ⇒ m>0 |
| | x1 | | x2 | | x1x2 | | x1x2 | |
Biorąc wszystkie 3 warunki pod uwagę dostaję m∊(0,1)U(5,+
∞)
Nie jestem pewny tego zadanka, także dajcie znać czy jest ok.
Pozdrawiam!
8 lut 13:37
kas: wyszło mi inne równanie x2+x(1−m)+m2−1=0
najpierw zrobiłam wspólny mianownik, a później na krzyź
8 lut 13:55
meeek: Rzeczywiście sprawdziłem jeszcze raz i zgubiłem kwadrat w m. Co z założeniami, one są poprawne?
8 lut 14:03
Aga1: Napisz tak jak kas
I ponadto
x≠0
Δ≥0, bo nie jest napisane, że pierwiastki mają być różne.
8 lut 15:14