:)
kobieta : Zegar wskazuję godz. 6:00. Po ilu minutach wskazówka minutowa dogoni wskazówkę godzinową?
31 mar 21:34
kobieta : Bardzo proszę o pomoc
31 mar 21:54
zzz: trzeba obliczyc predkosc katowa
Wskazówka godzinowa na pokonanie 360 stopni tarczy zegara (pełen obrót) potrzebuje 12
godzin, czyli 43200 sekund. Wskazówka minutowa ten sam kąt pokonuje w 60 minut, czyli
3600 sekund. Ich prędkości kątowe równe są więc
wg= 36043200= 1120 stopni na sekende
wm=3603600= 110 stopni na sekende
31 mar 22:17
kobieta : Hura! No to mnie podniosles na duchu! Przynajmniej jedno zadanie zrobilam dobrze, bo
zgadza się wynik z Twoją tezą

Dzięki
31 mar 22:19
zzz: czyli juz masz obliczone? nie musze dokanczac?
31 mar 22:21
kobieta : nie, nie musisz
31 mar 22:23