Ciagi. Zadanie.
Sandra: Dany jest ciag arytmetyczny w ktorym a2=–6 a5=18. Wyznacz pierwszy wyraz tego ciągu oraz podaj
wzór na wyraz ogólny. Oblicz sumę 100 początkowych wyrazów tego ciągu. Ja zrobiła tak ze
a2=−6 a2=a1+r a5=18 a5=a1+4r i pozniej uklad rownan a1+r=–6 a1+4r=18 a1=–6–r –6–r+4r=18
3r=12 r=4 a1=–6+4 a1=–2. I mam pytanie. Co dalej mam zrobic?
8 lut 13:12
Zak z rasy joonów : źle policzony a1
8 lut 13:16
Zak z rasy joonów : i r zresztą też
8 lut 13:17
Zak z rasy joonów : a5 = a2 + r − wyliczysz r
jak już wyliczysz r to
a2 = a1 + r − wyliczysz a1
8 lut 13:17
Sandra: To r wyjdzie –12?
8 lut 13:42
Sandra: Jak nie to nie wiem
8 lut 13:49
Artur z miasta Neptuna:
−6−r+4r=18 −−−− do tego momentu masz dobrze
tutaj dobrze dokonaj działań i licz dalej.
8 lut 13:51
Sandra: moze Jakas podpowiedz?
8 lut 13:58
Artur z miasta Neptuna:
podpowiedz

−r + 4r = ....

−6 przerzucasz na druga strone to co otrzymujesz

a co napisalas
8 lut 14:00
Sandra: To będzie –r+4r=18+6 ?
8 lut 14:07
Artur z miasta Neptuna:
yhy ... a co napisalaś wcześniej ?
8 lut 14:11
Artur z miasta Neptuna:
i już masz swój błąd
8 lut 14:11
Sandra: Czyli to co teraz napisałam to jest dobrze?
8 lut 14:15
Sandra: Jeśli to jest dobrze to będzie chyba tak ze –r+4r=18+6 3r=24/:3 r=8 ?
8 lut 14:25
Artur z miasta Neptuna:
tak dokładnie
no i działasz dalej.
skoro masz a1 i r to możesz S100 −−− wzór.
8 lut 14:43
Sandra: Mam tylko r
8 lut 14:47
Sandra: A a1 to jak wyliczyc?
8 lut 14:55
nowy: A więc masz: a1 =−14 oraz r=8
zatem: Sn = 2a1+(n−1)r2n
S100=2*(−14)+(100−1)82100
resztę to już chyba obliczysz
8 lut 15:02
nowy: co do a1 to masz a2=a1+r dlatego a1=a2−r tutaj tylko podstawiasz za a2 i za r i masz to
a1
8 lut 15:05
Sandra: A jaki ma byc wynik?
8 lut 15:12
nowy: a jaki Ci wyszedł?
tylko to S100 obliczyć musisz
8 lut 15:30
Sandra: A bo podstawilam i doszlam do momentu S100=–28+792*100/ 2. I co dalej?
8 lut 15:35
nowy: poprostu wyliczasz, i powinno Ci wyjść 38200
8 lut 15:41
Sandra: I tyle?
8 lut 15:55
Sandra: Wyszlo mi 39572
8 lut 16:02
Artur z miasta Neptuna: jak to co −−− POLICZ

kurdę ... nie rób z siebie idiotki (za przeproszeniem) co nie potrafi nawet do 'lapki'
kalkulatora wziąć.
8 lut 16:14
Sandra: Potrafie. Jak mi tak wyszlo to nie moja wina

8 lut 16:17
Artur z miasta Neptuna: nie Twoja wina?
| −28+ 792 | |
| * 100 to nie to samo co –28+792*100/ 2 −−− więc spokojnie patrz co masz obliczać |
| 2 | |
i w jakiej kolejności.
8 lut 16:24
Sandra: A teraz mi wychodzi 38200
8 lut 16:24
Sandra: Obliczalam to kilkakrotnie i wyszlo mi i wychodzi 38200.
8 lut 16:30
Sandra: To jak Ty liczysz?
8 lut 16:58
Sandra:
8 lut 17:08
Sandra: Artur a w jakiej kolejności?
8 lut 19:46
Sandra: Odp.
8 lut 20:51
Mila: | | −14 +(−14) +99*8 | |
S100 = |
| *100 =38200 |
| | 2 | |
8 lut 22:43
Sandra: I co dalej?
8 lut 23:11
Mila: No sumę masz a wzór ogólny
an = a1 +(n−1) *r podstaw co trzeba i napisz to Ci "powiem" czy dobrze.
8 lut 23:32
Sandra: an = a1 +(n−1) *r an=–14+(n–1)*8 an=–14n+14*8 tak?
8 lut 23:43
Mila: Sandra a kolejność działań?
an= −14+8n −8
an= 8n −22
8 lut 23:54
Sandra: Aha no tak. I co dalej?
9 lut 00:05
Sandra: A potem to bedzie a100=8*100−22 a100=800–22 a100=778 ?
9 lut 11:50
Sandra: Czy to tak ma być?
9 lut 12:16
Sandra: Proszę mnie naprowadzic na dobry wynik
9 lut 13:12
Mila: Sandra co miałaś policzyć, wypisz i zobacz, czy to już masz. W tej chwili nie wiem o co Ci
chodzi.
9 lut 21:16