Wyznacz wzór, zbiór wartości i najmniejsza wartość funkcji
emis: Dany jest odcinek o końcach A=(1,2), B=(−1,−4). Punkcja f przyporządkowuje odciętej dowolnego
punktu P należącego do odcinka AB odległość |PR| gdzie R=(0,1). Wyznacz wzór, zbiór wartości i
wartość najmniejszą funkcji f.
A więc na początku wyznaczyłem równanie prostej AB
y=3x−1
punkt P należy do prostej więc p=(x,3x−1)
z tego wyliczylem wzór |PR|=√10x2−12x+4
czyli f(x)=√10x2−12x+4
I nie mam pojecia co dalej, prosze o pomoc
8 lut 12:49
Zak z rasy joonów : Teraz analizujesz funkcję która jest pod pierwiastkiem. Oczywiście D : x ∊ <−1;1>
Co do zbioru wartości to na pewno trzeba policzyć wierzchołek i sprawdzić czy jest on w
dziedzinie. Później policzyć wartość funkcji na krańcach dziedziny oraz w wierzchołku i podać
odp.
Najmniejsza wartość będzie oczywiście w wierzchołku.
8 lut 13:10
emis: Jak obliczyłeś dziedzine ?
10x2−12x+4≥0
10(x−15)(x−1)≥0 ?
w odpowiedziach ZW= y∊< √105, √26>
najmniejsza wartość to m= √105
Może mi ktoś to rozpisać ? skąd to się wzieło ?
jak obliczyć W skoro funkcja jest pod pierwiastkiem
8 lut 13:40
emis: W=−b2a
W= 1220
W=35
Jesli damy pod pierwiastek to nie wyjdzie √105 tylko √155, chyba ze gdzieś robie
błąd
8 lut 13:43
emis: może ktoś pomóc ?
8 lut 14:53
Zak z rasy joonów : dziedziny nie liczyłem

Ty spytaj siebie co oznaczyłeś jako x.
Zajmijmy się zbiorem wartości :
| | 9 | | 3 | | 18 | | 36 | | 20 | | 2 | |
yw = f(xw) = 10 * |
| − 12 |
| + 4 = |
| − |
| + |
| = |
| |
| | 25 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
wiec wartość minimalna jaką będzie przyjmować funkcja to :
U
√10}{5}
teraz wartość maksymalna. Ja widzę ze ona będzie przyjmowana w punkcie x = −1 . Ty zapewne tego
nie widzisz wiec musisz policzyć wartość dla x = 1 oraz x = −1 i sprawdzić ktroa będzie
większa.
10 + 12 + 4 = 26. Nie zapominamy o pierwiastku :
8 lut 15:06
emis: Ok , juz rozumie

Dziekuje ci bardzo
8 lut 15:11